Träning för e-sportare – behöver de vara i fysisk form?

Många tänker nog inte direkt på fysiskt träning och hälsa när man nämner ordet e-sport. Kanske du också tänker dig att det är ett gäng datanördar som sitter uppe på nätterna och spelar tills de blir vindögda. Så må det kanske ha varit någon gång på den tiden när e-sporten var helt ny. Hur ser det ut idag egentligen inom e-sporten, behöver en e-sportare vara i fysiskt god form för att bli framgångsrik?

E-sporten är en av världens snabbast växande sporter. Den har idag tusentals utövare och anhängare världen över. Därför finns idag även många bettingbolag som erbjuder betting på e-sport. Hos oss hittar du alltid spelbolag med bra bonusar och möjlighet till betting på många olika sporter.

E-sporten blir en sport

Det var i Sydkorea som e-sporten började att växa fram under 1990-talet. Att det var just där som sporten tog form är ingen slump. I det tätbebyggda landet fanns inte alltid möjlighet att hitta ytor till sport utomhus, men den tekniska utvecklingen i landet gjorde att antalet hemdatorer ökat. Det fanns helt enkelt många tävlingssugna ungdomar som spelade spel på datorn. Så de började tävla mot varandra.

Det var spelutvecklaren Nintendo som arrangerade det första världsmästerskapet i tv-spel. Nu var det som tv-spelsvärlden fick upp detta med att tävla inom elektronisk sport. Mästerskapen och tävlingarna blev fler. Samtidigt gjorde internet att det blev allt enklare att kunna tävla mot andra spelare. En ny sport hade börjat ta form.

Träning för e-sportare

Världsledande nationer

Sydkorea är fortfarande mycket framgångsrika inom e-sport. Mycket tack vare att de fick ett gott försprång när sporten var ung. Sverige är faktiskt inte så illa ansedda de heller. Här finns idag flera ledande spelare och lag. Kända organisationer som Ninjas in Pyjamas och Fnatic har blivit kända inte bara för den mest hängiva e-sportaren utan för en mer allmän publik. Från att ha spelat i en obskyr källarlokal spelas idag de stora mästerskapen på arenor med tusentals i publiken.

Är e-sport en riktig sport?

Den här frågan är lite av en vattendelare för många. Vissa hävdar att nej, det kan inte vara en riktig sport. En sport ska innebära att utövaren blir trött och svettig. Andra hävdar att de måste ha förväxlat sport med idrott. Det finns så klart sporter som är idrott, det vill säga där det krävs en viss fysik för att tävla. Exempel på detta är friidrott eller fotboll där eliten behöver vara i mycket god fysisk form. Sen har vi annan typ av sport, som kanske inte på samma sätt fokuserar på den fysiska prestationen. Motorsport till exempel, det finns ju knappast någon som ifrågasätter om rally är en sport eller inte.

På samma sätt anser många att e-sport är en riktig sport. Inte en idrott, men en sport. Där det krävs en viss färdighet och kanske även talang för att lyckas. Som är möjlig att tävla i och inte minst är underhållande att följa.

Behöver e-sportare vara i fysisk form?

Hur är det med den fysiska formen hos e-sportare? Är det bara chips, cola och stillasittande som gäller? Faktum är att dagens e-sportare behöver vara i god fysisk form och många av dem ägnar sig också åt mycket träning av kroppen. Visst, de sitter still när de spelar men just det gör också att de behöver träna kroppen för att orka vara uthålliga under långa träningspass eller matcher.

För många e-sportare är träningen också ett sätt att hålla sig i topptrim och vara alert. Spelare som tävlar i till exempel CS:GO måste kunna reagera på bråkdelen av en sekund. Det kräver ett fokus utöver det vanliga. Då går det inte att leva osunt, utan de behöver hålla sig i god fysisk form.

Strikt schema

Elitutövarna inom e-sport lever ett hektiskt liv med långa resor världen över för att delta i turneringar och mässor. De spelar tv-spel under många timmar i sträck. Det är inte ovanligt att vissa spelare följer ett strikt schema med regelbunden sömn, träning och kost. Kanske är det dags att en gång för alla göra upp med fördomarna om att e-sportare är ett gäng soffpotatisar. De är egentligen seriösa och hängivna utövare av en sport.

Betting på e-sport

Eftersom e-sport har fått så många anhängare världen över så har det också blivit alltmer populärt med betting på e-sport. Du kan hitta e-sport odds hos många svenska spelbolag. De brukar erbjuda odds för alla stora ligor och mästerskap. Du kan betta på live odds och vinnarspel till exempel. På en del matcher kan du också spela med rundhandikapp och Flest kills. Vanliga sporter att betta på är Counter Strike: Global Offensive, DOTA 2, Leaguge of Legends, Starcraft och Valorant.

Du hittar ofta e-sport odds ofta för ESL Challenger League EU, ESL Challenger League USA och ESL Impact League EU. Största prispengarna för spelarna finns i internationella turneringar som Intel Extreme Masters (IEM) där det bland annat spelas CS:GO, och The International där det spelas DOTA 2. Den senaste har en prispott på över 30 miljoner dollar. På dessa turneringar finns så klart också goda möjligheter för den kunnige att vinna stora pengar på betting.