CS:GO – tre av Sveriges bästa spelare

E-sport är en av världens snabbast växande sporter. Även om sporten utvecklades i andra delar av världen så har vårt lilla land faktiskt hängt med bra i utvecklingen. Sverige har idag flera e-sportare som är världsledande.

En av de största spelen inom e-sport är CS:GO. Också här ligger Sverige i framkant och vi har här satt samman en lista på några av Sveriges bästa CS:GO spelare.

Flera kända svenska lag inom e-sport

Counter Strike: Global Offensive, eller CS:GO som det oftast kallas är den fjärde upplagan av det omåttligt populära spelet Counter Strike. CS:GO lanserades 2012 och är idag en av de vanligaste grenarna inom e-sport. Det är ett så kallat FPS-spel, förstapersonskjutspel, där allt som händer på skärmen visas ur en persons perspektiv. CS:GO spelas i lag om fem spelare.

I Sverige har sporten blivit känd hos den breda publiken mycket tack vare laget Ninjas in Pyjamas som nått stora framgångar internationellt både i mästerskap och ligor. Andra internationellt kända svenska lag är Dignitas och Fnatic.

Bästa svenska CS:GO spelare.

Esport är en av världens snabbast växande sporter.

Sveriges bästa spelare

Det är inte ett enkelt jobb att ta fram de bästa spelarna i Sverige eftersom vi faktiskt har så många bra spelare här i landet. Flera av världens bästa spelare inom CS:GO har Sverige som hem. Här har vi i alla fall valt ut att skriva om tre av dem.

Olof ”Olofmeister” Kajbjer

Det är omöjligt att göra en lista på Sveriges bästa CS:GO spelare och inte nämna vår egen Olofmeister. Han var 2015 rankad som världens bästa spelare och har under många år legat i världstoppen. Sedan han började med CS:GO 2012 spelade han i några olika lag på olika nivåer. Han var inte heller särskilt uppmärksammad under denna period. Det var först när han 2014 blev värvad av organisationen Fnatic som han började att nå riktig framgång. Tillsammans med Fnatic vann Kajbjer flera stora mästerskap. Bland annat ESL: Katowice 2015 och ESL: Cologne 2015.

Efter tre år i Fnatic drog Kajbjer vidare till organisationen FaZe Clan 2017. Tyvärr häll han inte samma nivå med sitt nya lag. Efter en del problem med ena armen och sviktande motivation meddelade han 2022 att han skulle kliva ner från sin position som professionell spelare.

Sen dess lever han ett lite lugnare liv i sitt hem i Hammarby sjöstad i Stockholm. Där delar han en lägenhet med sin sambo som han lärde känna redan i gymnasiet. Husets hjärta i detta hem är inte köket utan det är så klart gamingrummet. Även om Olofmeister inte längre är aktiv inom ett lag så har han naturligtvis inte slutat att spela CS:GO. Du kan bland annat följa hans spel på Twitch där han nästan dagligen livestreamar sitt spel. Där har han närmare 600 000 följare. Så Olofmeister håller sig fortfarande på topp inom CS:GO och e-sport.

Patrik ”f0rest” Lindberg

Här pratar vi om en riktig legend inom Counter Strike. Född 1988 så började han faktiskt sin karriär som e-sportare redan innan CS:GO hade kommit ut. Det var en kompis pappa hemma i Upplands Väsby som introducerade honom för spelet. Han fick snabbt ett stort intresse för spelet och blev allt bättre. Föräldrarna var ganska måttligt roade av sonens fascination för dataspel och det var en hel del tjat om att stänga av datorn.

Dock vände det i och med att Lindberg blev uttagen till att delta i en Sydkoreansk turnering. När han kom hem med en prissumma på 50 000 dollar ändrade föräldrarna inställning.

Nu följde några år inom olika organisationer som spelare av Counter Strike. När CS:GO lanserades 2012 gick han över till att spela den varianten. I ungefär samma veva återbildades en av landets främsta e-sportorganisationer, Ninjas in Pyjamas och Lindberg valde att haka på.

Tillsammans med spelarna Fifflarn, friberg, Get_RiGhT och XizT började f0rest att spela CS:GO. Laget blev snabbt helt överlägset inom CS:GO. Ninjas in Pyjamas är också det e-sportlag som först gjorde sig känt för den breda publiken i Sverige. De har gjort mycket för att skänka uppmärksamhet till e-sport.

Idag kombinerar f0rest spel i Dignitas med familjeliv i villa med fru och barn.

Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund

Här har vi ytterligare en medlem från Ninjas in Pyjamas legendariska laguppställning från 2012. Precis som sin kompis Patrik Lindberg Började Alesund sin karriär med att spela Counter Strike. Han blev snabbt en av världens mest beryktade spelare.

Tillsammans med lagkamraterna i Ninjas in Pyjamas slog de rekord med 87 raka matcher. Ett rekord som står sig än idag inom e-sporten.

Om du inte ser var GeT_RiGhT är, så har du honom säkert bakom dig.

Detta citat myntades om Alesund eftersom han fick namn om sig att ofta inta en så kallad lurker-roll. Han smög sig på och överraskade sina fiender under spelets gång.

Han har under sin karriär dragit in över fem miljoner bara i prispengar. 2021 meddelande Alesund att han kommer att avsluta sin karriär som professionell spelare på grund av sin hälsa. Han har sen många år haft Crohns, en inflammatorisk tarmsjukdom. Den har genom åren slitit hårt på honom. När han under 202 även drabbades hårt av covid-19 med komplikationer kände han att han måste prioritera hälsan.

Spela CS:GO har han dock inte slutat med utan du kan följa honom på hans kanal online på Twitch där han har strax över 700 000 följare.