Esport TV – Titta på Esport på TV och online

Esport, det vill säga sport som innebär att spelare tävlar mot varandra i olika dataspel, har varit populärt sedan 90-talet, men på senare år har det fått allt mer uppmärksamhet i media. Allteftersom fler människor engagerar sig, intresset ökar och prispotterna höjs är Esport på väg att bli lika populärt som ”vanlig” sport. Från att ha varit något som egentligen bara intresserade barn och ungdomar så följer och deltar idag människor av alla åldrar i de olika turneringarna och det anordnas till och med saker som senior-VM nu för tiden.

Om man vill följa Esport i media så finns det ett antal olika möjligheter att göra det på. Det finns ett antal kanaler som direktsänder Esport på TV men framförallt är det över internet som man kan räkna med att få det bästa utbudet. Eftersom man idag enkelt kan titta på mobilen eller surfplattan så är det inga problem att följa sina favoritmatcher till och med om man sitter på bussen eller befinner sig utomlands.

Esport på TV

Bland de svenska kanalerna så var det faktiskt Sveriges Television som var först ut med att sända Esport och det gjorde man på SVTPlay i samband med den stora Dreamhack turneringen år 2010. Sedan dess har man sänt ett antal evenemang här, och två år efter starten började man även visa matcher i de vanliga TV-kanalerna SVT2 och SVT24. Det kan låta som att det inte var för så länge sedan men faktum är att Sverige var det andra landet i världen att visa Esport på vanlig TV. Det första landet var Sydkorea! År 2013 följde TV4 upp med att visa de svenska mästerskapen i TV4Play.

En annan TV-kanal som börjat visa Esport på allvar är Viaplay som förvisso är en betalservice men som samtidigt visar flera av de viktigaste matcherna och turneringarna. Här kan man också se på vanlig sport och man behöver inte binda upp sig för längre tidsperioder utan om man vet att man vill se en viss turnering räcker det med att man är medlem i en månad.

Esport över nätet

Det finns ett antal olika alternativ att följa både svensk och internationell Esport över nätet och bland de populäraste är videokanalen YouTube. Här kan man inte bara se på matcher live utan även se på olika videor om spelen och spelarna själva, så att man kan få bra bakgrundsinformation och höra vad experterna i ämnet tycker om saker och ting. Vill man betta på sporten och få speltips är det ett utmärkt alternativ för att bli ordentligt insatt.

Twitch är en Eport plattform där man inte bara kan se på matcher utan även interagera med både spelare och andra tittare. Kanalen sänds över nätet och man kan välja själv om man vill ha den gratis med reklam eller i betalversion (ca. 100 SEK om året) utan reklam. Nu kommer även Facebook att börja samarbeta med Twitch, vilket är goda nyheter för alla som är medlemmar av denna sociala media plattform. Även Twitter har skrivit avtal att få visa ett antal matcher och det ser ut som att det kommer att bli ännu fler i framtiden.