Betting på olika esporter – lär dig mer om olika esporter

Betting på esport har verkligen slagit stort de senaste åren. Det är en sport med många utövare och där utvecklingen hela tiden går fort framåt. Ofta är matcherna actionladdade och fulla med oväntade vändningar som ger en extra krydda till bettingen.

Eftersom betting på esport har blivit så populärt kan du idag hitta esport odds hos de flesta svenska bettingsajterna. Här på esportbets.eu kan du hitta rekommendationer av några av de spelsajter som vi tycker har ett bra utbud av esport betting.

Vad är esport?

Vi kan börja med en kort definition av vad esport är. Den enklaste förklaringen är att alla typer av tävlingsinriktade videospel som spelas mellan personer eller lag. Nu blir detta en ganska bred klassning. Naturligtvis är det inte sport för att du sitter hemma och spelar tv-spel mot några polare. Men om ni drar ihop ett större gäng, delar in er i lag och kör en turnering. Då är det sport, precis som om ni hade kört en fotbolls- eller innebandyturnering.

Professionell esport är när utövarna ägnar sig åt detta på ett mycket seriöst plan. De tävlar i nationella och internationella ligor och mästerskap. Många av dem försörjer sig också så esportare. Andra har ”vanliga” arbeten på sidan om. Precis om inom andra sporter.

Betting på olika esporter

Vad är betting på esport?

Betting på esport är när du som spelare satsar pengar på en viss utgång av en match. Det kan dels handla om att gissa resultatet i en match, vem som vinner. Dels handla om andra händelser under en match. Idag är esport odds hos svenska bettingsajter mest koncentrerade till att handla om en vinnare av en match, liga eller turnering.

I framtiden kommer vi säkert att få se mer detaljerad betting inom esport. Eftersom det är en digital sport så går det lätt att generera detaljerade data och det är inte helt otänkbart att det i framtiden går att få fram odds om många olika detaljer i en match.

Betting på olika esporter

Det finns idag så många olika esporter. Många kan du dessutom betta på. Vi ska här sammanställa lite mer information om de vanligaste genrerna inom esport.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Detta är en av de populäraste genrerna inom esport. Multiplayer Online Battle Arena eller MOBA som spelen ofta kallas innefattar några av de största esporterna i världen. Bland annat kan du hitta Dota 2 och League of Legends i denna genre. Båda sporterna är giganter inom esport med miljontals utövare världen över och stora professionella mästerskap där de bästa gör upp. Detta är naturligtvis en utmärkt spelplan för betting på Dota 2 och League of Legends. De bästa spelarna bjuder alltid på förstklassig underhållning när de möts för at göra upp.

Att ägna sig åt betting på MOBA esport kan kräva en del förkunskaper då spelen är så konstruerade att det kan ta tid att sätta sig in i gameplay och de olika karaktärerna. Samtidigt så kommer dina djupare kunskaper att ge dig bättre förutsättningar för att sätta vinnande bets på esport.

Bästa esporter inom MOBA betting:

  • Betting på Dota 2
  • Betting på League of Legends

FPS – förstapersonsskjutare  

Förstapersonsskjutare eller närmare bestämt förstapersonsskjutarespel är nästa stora kategori inom esport. Här hittar du populära esporter som CS:GO och Call of Duty. På engelska benämns dessa spel som first person shooter, förkortat FPS. Som namnet antyder så är det spel som i mångt och mycket går ut på att skjuta. Dessa spel definieras också av att den del av spelplanen som visas är spelarens egen subjektiva bild. Ofta visas spelarens vapen i nedre delen av skärmen, för att enkelt kunna sikta på sina motståndare.

Matcher inom dessa spel bjuder på massor av härlig action och fartfyllda vändningar i spelet. Detta gör att betting på FPS är mycket populärt. Dessutom finns det möjligheter att lägga bets på en av de mest etablerade esporterna, CS:GO. Där kan du hitta odds på prestigefyllda turneringar som Intel Extreme Masters eller den högsta svenska ligan Elitserien.

Bästa esporter inom FPS betting:

  • Betting på CS:GO
  • Betting på Valorant

Sportspel

Om du är ny på betting inom esport men van vid betting på annan sport så kanske detta är en bra genre för dig. Att syssla med betting på sportspel blir lite som att spela på annan, vanlig sport. Speciellt vanligt är det med spel baserade på fotboll. Du har till exempel det populära fotbollsspelet FIFA som du kan dels tävla i själv eller lägga bets på andra, professionella utövare. Att själv kunna utöva den sport man vill betta på ger en stor fördel till att verkligen förstå hur spelet går till.

En annan esport som är fotbollsbaserad som har blivit väldigt populär senaste åren är Rocket League. Detta underhållande spel är baserat på fotboll. Men i stället för spelare som sparkar fram bollen består lagen av små bilar som knuffar fram bollen. Spelplanen är så klart bestyckad med diverse extra funktioner och bilarna kan inte bara köra rakt fram utan även hoppa hit och dit. Garanterat fartfyllt och öppet för spännande vändningar i spelet.

Bästa esport för sportspel betting:

  • FIFA betting
  • Rocket League betting