Hearthstone – Spel och betting på Hearthstone

Hearthstone är ett digitalt kortspel skapat av Blizzard Entertainment. Det blev första gången tillgängligt för allmänheten år 2014, och har sedan dess växt i popularitet varje år. Spelet beräknas idag ha omkring 70 miljoner spelare världen över. Sedan spelet först äntrade marknaden har det professionella spelandet varit en stor del av Hearthstone. I dag arrangeras turneringar med hundratusentals kronor i prispott nästan veckovis, och ett hundratal spelare reser världen runt för att tävla om chansen att få spela vid världsmästerskapet, som år 2017 hade en miljon dollar i prispotten.

Skillnader i Hearthstonebetting

Precis som alla växande esporter har Hearthstone upptäckts av de många spelbolagen världen över, och allt fler har börjat erbjuda odds på de större tävlingarna. Vad ska man då tänka på om man vill börja betta på Hearthstone? Det allra viktigaste att förstå är att det skiljer sig väldigt mycket från att betta på andra esporter. Då Hearthstone är ett kortspel måste man värdera oddsen på ett helt annat sätt, och dessutom förändra hur man gör sin research jämfört med andra sporter och spel.

I många traditionella sporter, och andra esporter, är det relativt enkelt att avgöra vilket lag eller vilken spelare som är favorit, och därmed också huruvida oddsen satts korrekt. I Hearthstone är detta inte fallet. Om två relativt duktiga spelare möts så finns det väldigt lite edge att finna för någon av dem under själva matchen. Självklart kan man spela bättre än motståndaren, men kortspelens natur gör att man inte alltid blir belönad för det. Därför måste man variera sin analys.

Alternativ analys

För att lyckas avgöra huruvida ett odds är satt korrekt på en Hearthstonematch behöver man undersöka vilka lekar spelarna planerar att spela med. Majoriteten av de stora turneringarna tvingar spelarna att skicka in sina kortlistor innan start, vilket gör att du oftast finner detta med en enkel sökning på Google. Varför letar du då efter denna information? Jo, faktum är att de allra flesta Hearthstonematcher (eller matcher i något kortspel, för den delen) vinns redan när kortlekarna byggs. En spelare som lyckas förutse vad som kommer vara populärt i en turnering, och bygger lekar med målet att kontra detta, kommer troligtvis att lyckas väldigt väl.

För att du ska lyckas göra en korrekt analys av värdet på ett Hearthstonespel krävs därför att du har relativt ingående kunskap om spelet och de olika korten. Det kan ta tid att lära sig, men om du lägger ner tiden är chansen stor att du blir belönad för det. Spelbolagens oddssättare kommer inte att undersöka vilka lekar de olika spelarna har med sig, utan de kommer att basera sin värdering på spelarnas tidigare resultat.

Slutsats

Hearthstone är väldigt annorlunda att betta på jämfört med traditionella sporter och andra esporter. Om man kan ta till sig det och anpassa sin analys och värdering enligt rätt premisser har man dock stor möjlighet att betta framgångsrikt inom Hearthstone. Är man villig att lägga ner tid på att lära sig spelet, och dessutom på att följa olika spelare, deras förmågor och spelstilar, kan den nedlagda tiden visa sig vara en bra investering i slutändan.