Populära Esport spel vi rekommenderar

Esport har under det senaste decenniet växt från att vara ett fenomen som engagerat en liten men fanatisk skara fans till att ta upp spaltutrymme i vad som ibland nedlåtande kallas för ”gammelmedia”. Utövare av de största och mest populära esporterna kan idag hämta hem löner och vinster av en storleksordning som konkurrerar med elitidrottare och vissa turneringar följs av tiotals miljoner tittare världen över. Om du är intresserad av betting och nätspel och ännu inte hoppat på esport-tåget så är det dags nu. För att göra det lite enklare för dig har vi här satt ihop en lista med några av de esporter som är mest populära idag och som ofta erbjuds i spelbolagens sportsbooks.

DOTA 2

DOTA 2 är ett lagspel som spelas med femmannalag. Varje spelare kontrollerar en hjälte med magiska krafter som kan bli starkare i takt med att spelet fortskrider. Målet med spelet är att förstöra motståndarlagets bas. Spelet anses allmänt som ett som är svårt att bemästra, det är med andra ord stor skillnad mellan elitspelare och amatörer. Att det finns en skicklig elit blir inte konstigt om man ser det ur perspektivet att turneringar i DOTA 2 sedan 2010 har betalat ut vinster om sammanlagt över 60 miljoner dollar.

Starcraft 2

Till skillnad mot många av de andra spelen på den här listan är Starcraft en klassiker även bland spelare som tidigare inte intresserat sig för esport. Blizzards efterföljare till det omåttligt populära Warcraft har sålts i miljontals exemplar världen över och har nu tagit plats som ett av de mest lukrativa esport-spelen. Här har vi att göra med ett singelspel där varje match ställer två spelare mot varandra där deras syfte är att bygga upp en egen bas samt förstöra motståndarens bas. Eftersom det är ett singelspel där varje spelare har en mängd saker att hålla koll på är en match i Starcraft en intensiv affär.

Hearthstone

Hearthstone är ännu ett spel av Blizzard, den här gången i form av en spin-off från samma universum som Warcraft. Det är ett relativt nytt spel jämfört med andra esport-spel men dess popularitet har sedan det lanserades fortsatt att öka utan tecken på avmattning. Detta är ett kortspel liknande Magic: the Gathering som enkelt uttryckt går ut på att spelarna drar kort från sina respektive korthögar i syfte att klå de kort motståndaren sitter på. Hearthstone är lätt att lära sig, men svårt att bemästra. Spelets största marknad är Kina som också leder ligan bland de länder som kammat hem flest vinster.

League of Legends

League of Legends var under sin höjdpunkt för några knappa år sedan det mest spelade spelet i Europa och Nordamerika med över 67 miljoner spelare per månad. Också detta är ett lagspel där varje spelare har kontroll över en slags magiker som kan få allt större krafter under matchernas gång. Spelet är populärt framför allt i Kina och Sydkorea där det i princip har blivit något av en institution med turneringar som erbjuder allt större vinstsummor.