Bli en streamer inom esport – tjäna pengar på ditt spelande
Tillhör du dem som sitter och spelar framför datorn större delen av din fritid? Tycker du att du har lätt för att lära dig att använda ny teknik? Drömmer du om att kunna tjäna pengar på din största hobby? Svarar du ja på dessa frågor borde du fundera på att bli en esport streamer. Genom att streama när du spelar så att andra kan titta kan du dra till dig följare. Följare betyder att du kan tjäna pengar. Så varför inte slå två flugor i en smäll, om du ändå spelar på din fritid, och se till att dra in lite extra pengar också. Är du riktigt ihärdig kan du kanske till och med leva på ditt spelande.
Bli en esport streamer
Det har aldrig varit enklare att tjäna extra pengar framför datorn. En del jobbar med affiliatemarknadsföring, andra driver en webbshop. Sen finns det många som drar in både små och stora summor som influencers. Om du gillar att spela kan det vara en god idé att testa på att bli en esport streamer. Streama när du spelar ditt favoritspel eller när du testar olika spelnyheter.
På detta sätt kan du träffa andra med samma intresse och dra till dig följare. Får du tillräckligt många följare kommer det snart gå att tjäna pengar på olika sätt på ditt spelande. Även om du inte drar in värsta miljonlönen så kanske du ändå kan få in så du kan täcka en del kostnader som spel och teknisk utrustning. Det är inte så bara det heller.
Bli streamer steg för steg
Följ vår steg för steg guide om hur du blir en spelstreamer så kommer du att få reda på det mesta du behöver för att börja. Det är inte svårt och du behöver inte vara något tekniskt geni. Den mesta utrustning som behövs har du troligtvis redan hemma. Annat kan du köpa till efter hand. Kanske när du redan börjat tjäna pengar och kan börja bygga dina drömmars game set up med all utrustning du kan tänkas behöva.
1. Välj plattform
Det finns egentligen två plattformar som gäller om du vill ägna dig åt streaming av esport. Det är Twitch och Youtube. Båda dessa startades i början av 2000-talet och har sen dess växt kraftigt i antal medlemmar. Youtube är väl den plattform som gjort sig mest känd hos den breda allmänheten. Där hittar du också ett mycket blandat innehåll. Twitch har på många sätt blivit nummer ett när det handlar om esport streaming. Det är där du hittar de flesta stora gaming profiler.
Lite enkelt kan man säga att Youtube är specialiserat på inspelade videos som sparas på din kanal. Twitch är mer inriktat på streaming direkt. Du behöver antingen välja om du endast ska streama ditt spel eller om du ska skapa videos också. Eller så gör du båda. Det är inte ovanligt att gamers har en kanal för live streams på Twitch och en kanal för sparade videos på Youtube.
2. Skapa konto på önskad plattform
Börja med att skapa ett konto på Twitch eller Youtube. Det är helt gratis och tar inte många minuter. Du kan logga in antingen genom att skapa ett användarnamn och lösenord. Eller så loggar du inte med hjälp av Facebook.
Ta dig lite tid till att bekanta dig med innehållet och plattformens gränssnitt. Koll in andras kanaler och se vilket innehåll de har producerat eller streamat.
3. Skapa ett konto som kreatör
På en del plattformar, till exempel Twitch skiljer det sig åt att ha ett konto som tittare och ett som kreatör av innehåll. Om du vill gå vidare med att bli en esport streamer så behöver du ha ett konto där du kan lägga upp ditt innehåll. Olika plattformar har olika metoder för att kunna få betalt. På Youtube kan du få betalt per annons som visas innan eller mitt i dina videos. På Twitch kan följare välja att prenumerera på ditt innehåll och då betala en avgift. De flesta plattformar har regler runt när du kan börja tjäna pengar. Du måste ofta ha ett visst antal följare och producera innehåll på en regelbunden basis.
4. Välj en nisch
För att du lättare ska nu ut genom bruset, det finns enormt mycket innehåll ute på nätet, så är det bra att du nischar dig. Du kan dels avgränsa dig inom det spel du spelar, till exempel CS:GO eller DOTA 2. Är du tjej kanske du väljer att nischa dig som tjej gamer. Du kanske är en glad pensionär som nyss börjat med esport, då kan det bli din nisch. Huvudsaken är att du tänker ut någonting som är speciellt med just din streaming. Fundera på vad som kan få dig att sticka ut i mängden.
5. Skapa innehåll
Nu börjar det roliga. Du har allt klart och kan äntligen börja med att fylla din kanal med unikt egenproducerat innehåll. Se till att lägga upp nytt innehåll regelbundet. Om du streamar på Twitch kan det vara bra att du ser till att det blir regelbundet och kanske alltid en viss tid. Då kommer de som är intresserade av ditt innehåll att kunna hålla reda på när du är live. Spionera också friskt på andra som skapar innehåll och försök lista ut vad som är populärt.
6. Skaffa följare
Detta med att skaffa följare till din esport streaming kan verka lättare sagt än gjort. Med det sagt så är det inte omöjligt. Tänk på att alla stora esport streamare började på noll. Om du är ihärdig och ser till att regelbundet lägga ut innehåll samtidigt som du ser till att hålla tät kontakt med dina följare. Då kommer din följarskara att växa.
7. Tjäna pengar
Nu när du nått till denna punkt så är det dags att börja tjäna pengar. Tänk bara på att det inte går på en dag att nå hit. Men om du jobbar hårt med att skapa innehåll av hög kvalitet regelbundet och har tålamod så kommer du att kunna tjäna pengar på ditt spelande.